1.10.09

Kup si dům, dostaneš ženu zdarma

Finmag (září 2009)

Stará židovská anekdota praví, že moderní společnost stojí na třech základních idejích, jejichž autory jsou Karel Marx, Sigmund Freud a Albert Einstein.

Marx prý kdysi řekl Freudovi: „Všechno se točí okolo peněz.“ Slavný psychoanalytik mu na to opáčil: „Mýlíte se, Karle, svět se netočí okolo peněž nýbrž okolo sexu“. I rozpoutala se zuřivá hádka. Argument stíhal argument, ale ti dva se ne a ne dohodnout. Znesvářené kohouty nakonec roztrhl až „třetí vzadu“, Albert Einstein: „Pánové, nehádejte se, je to zbytečné. Pravdu máte oba. Všechno na světě je totiž relativní.“

Kdykoliv přijde řeč na dění v Číně, platí moudrá slova Alberta „Singlšutra“ dvojnásob. Přesto nelze zapomínat ani na peníze, ani na sex.

Čínské hospodářství je na tom v porovnání se zbytkem světa dobře. Alespoň to hlásají místní statistikové. Přesto se Číně krize nevyhnula. Svědčí o tom i razantní pokles poptávky po luxusních nemovitostech v centrech velkých měst probíhající od začátku letošního roku. Tak jako v České republice na ni doplácejí především velcí developeři, jejichž zisky jsou měsíc od měsíce nižší. Problémy však mají i ti lokální.

Ekonomická krize však zdaleka není to jediné, co nelidnatější zemi světa trápí. Čína totiž zároveň bojuje i s krizí demografickou. Nedávno zveřejněný vládní výzkum jen potvrdil co, se o zemi šušká již dlouho: Čínu trápí nejen rychle stárnoucí populace, ale především obrovský nepoměr mezi muži a ženami. Podle odhadů David M. Kennedy Center for International Studies jich bude v zemi v roce 2020 o 35 milionů více než dívek. Mohou zato především tzv. selektivní potraty, při nichž jsou ženám z těla odebírány sociálně neperspektivní, tj. femininní zárodky. Ty vedly až k tomu, že se změnil poměr mezi pohlavími novorozenců z přirozených 105–6 chlapců na 100 dívek až na současných 113 chlapců na každých 100 narozených dívek.

V Číně se tak každý rok rodí o 13 procent mužů více!

Jakmile tyto generace plonkových chlapců dospějí, což se děje právě teď, nastává mezi nimi urputný boj o ženské protějšky. Zatímco bohatá a co do počtu obyvatel mnohem menší Jižní Korea, kterou trápí stejný problém, situaci řeší importem chudých žen z jihovýchodní Asie (především z Filipín), Číňané si tento luxus dovolit nemohou. Zoufalou situaci by navíc nezvrátil ani import všech svobodných Filipínek a Thajek dohromady. Je proto potřeba hledat neotřelá řešení.

S jedním takovým nedávno přišli majitelé pekingského developera, společnosti Jin Tai Cheng. Firma se náhlý pokles zakázek rozhodla řešit opravdu kreativně: ke každé zakoupené nemovitosti v luxusním resortu Ecological Bay (sic!) totiž firma nenabízí otřepané auto, pojištění nebo bazén, ale přímo paní domu. Zkrátka a dobře: Koupíte-li dům, dostanete manželku zdarma!

Kroutíte hlavou? Pak vězte, že nejde o nic nelegálního. Společnost zkrátka povzbuzuje movité kupce, aby se začaly intimně stýkat s jejich krásnými zaměstnankyněmi z oddělení prodeje. Jejich fota dokonce vystavila na internet. Pokud takový pár skutečně dorazí až k oltáři, slibuje Jin Tai Cheng vyplatit novomanželům sympatických 60 tisíc jüanů. V přepočtu na české koruny více než 150 tisíc.

Všechny pohledné slečny se svým „darováním“ samozřejmě předem souhlasily. Co víc, pokud si dívku některý z kupců vybere, dostane dáma návdavkem nejen manželovu kreditní kartu, ale také osm procent z prodejní ceny nemovitosti.

V zemi, kde je příliš mnoho volných bytů a příliš málo nezdaných žen, to vůbec nezní jako špatný nápad. Oficiální stránky společnosti bohužel neinformují, jestli akce platí také pro zahraniční klienty. Věřme ale, že ano

Žádné komentáře: